Snuskigt höga löner

Många chefer som jobbar med bistånd har orimligt höga löner. Det visar tidningen Omvärldens kartläggning.
Listan toppas av Nordiska utvecklingsfondens vd Pasi Hellman med en rekordlön på 218 000 kronor i månaden. Det är den högsta lön någonsin som noterats sedan Omvärlden startade med sin kartläggning.
218 000 kronor i månaden av biståndsmedel!!!

Att chefer inom biståndsfinansieringen har höga löner kan vara motiverat, men knappast så höga som många har.

Nordiska utvecklingsfonden är en nordisk samarbetsorganisation som arbetar med att underlätta klimatinvesteringar i låginkomstländer. Den största delen av finansieringen kommer från den svenska biståndsbudgeten och Sverige äger också störst andelar av fonden, enligt Omvärlden..

218 000 kronor i månaden räcker till 545 spisar i vårt miljö- och kvinnoprojekt i Kenya, det så kallade jikoprojektet. Det har min f d kollega och vän Tomas Lindblom noterat på min facebooksida.

Att chefer inom fondförvaltningsbolag och t ex SIDA har höga löner är en sak. Men även många chefer inom flera frivilligorganisationer har orimligt höga löner.  Snittlönen för de 16 cheferna inom Sidas s k ramorganisationer låg förra året på 72 000 kronor i månaden.

”Värst” är Världsnaturfondens chef Håkan Wirtén som tjänar 102 000 kronor. Martin Ärnlöv som är generalsekreterare Svenska Röda Korset ligger inte långt efter och tjänar 95 000 kronor i månaden. Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect och Vi-Skogen tjänar 88 000. Johannes Nilsson, tf generalsekreterare på Rädda Barnen tjänar 86 000, och Catharina Gerhkes, generalsekreterare på SOS Barnbyar har 85 000 kronor i månaden.

Bara för att nämna några. Bland höginkomsttagarna finns också Erik Lysén  som är internationell chef inom Svenska kyrkan. Han har 76 100 kronor i månaden enligt Omvärldens kartläggning.

Men det finns undantag som visar att det går att att anställa bra chefer till en mer rimlig kostnad. 

Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors har den lägsta månadslönen bland SIDAs ramorganisationer. Afrikagrupperna använder sig av en solidarisk lönemodell och hon tjänar ”bara”  47 850 kronor

Läs Omvärldens artikel och se hela lönelistan

En något omarbetat version av ovanstående artikel har varit införd som debattartikel i Ulricehamns Tidning. Läs den på ut.se, eller se bilden nedan