Bildarkivet blir digitalt

Hur många har inte gamla diabilder som man aldrig tittar på? Jag hör i alla fall till dem. Det blir inte av, eller är för krångligt med projektor och filmduk.

Men nu håller det på att bli annorlunda med alla mina diabilder. Magasin efter magasin, bild efter bild som är av intresse, skannas och hamnar i datorn – och i ett moln nära mig och dem jag delar det med.

Tillgängligt för fler med andra ord, och när som helst utan krångel.

Visst, det tar lite tid. Ett magasin tar ungefär en halvtimma. Och jag har många magasin! Bilderna katalogiseras årsvis och med undermappar så det blir någorlunda sökbart. Vissa år är mer intressanta och innehåller fler bilder. 1976 till exempel då Britt och jag gifte oss. Eller 1984 och 1985 när Jenny och Johan föddes, och åren därefter när de var små.

Bildkavalkaden genom årtiondena innehåller också många semester- och resebilder. De väcker många minnen till liv. Tänk vad mycket man varit med om – och som delvis fallit i glömska! Men som man borde komma ihåg och vara tacksam för.

Blå Nilendalen i Etiopien 1980

1980 var ett speciellt år. Då gjorde vi vår första Afrikaresa. Under ett halvt år var vi volontärer i Etiopien. Frågan är om inte den tiden kom att prägla oss för resten av livet. 

Bilden till vänster är från en vandring ner i Blå Nilendalen i västra Etiopien, där vi får svalka våra trötta fötter.