Språkcaféet tar sommarlov

Efter två intensiva terminer tar språkcaféet i EFS-kyrkan paus. Vi har samlats två gånger i veckan och haft i genomsnitt 45 deltagare varje gång. Vi har sedan starten i september 2022 närmare 150 ukrainska flyktingar och volontärer på vår närvarolista.

En del flyktingar har fått arbete, några få har flyttat hem igen och några har flyttat till andra länder. Att Sverige har så dåliga villkor för ukrainarna att de väljer att flytta till t ex Polen eller Tyskland är sorgligt. Visst borde väl Sverige kunna bättre!

Många av flyktingarna känner stress och oro över sin situation. Och vi är glada att många uttrycker tacksamhet för att språkcaféet kan hjälpa till och lindra detta lidande. Kanske är det just det faktum att språkcaféet är en trygg plats där vi får dela båda sorg och glädje, som är det viktigaste. Många vittnar också om att de kommit gång bättre med att prata svenska, vilket ju är nyckel till att komma in i samhället och få ett jobb.

Varje gång vi träffas delar vi även ut mat med kort datum som vi får från ICA Hamilton. Det är ofta åtta fulla bananlådor, och allt går åt! Kanske inte så konstigt när dagersättningen är som högst 71 kronor per dag – och det ska räcka till allt.

Sista dagen för terminen have vi dessutom mängder av storpack av ris och pasta som alla deltagare fick. Även detta skänkt av ICA Hamilton. Stort tack till Tobias och hans personal

Den näst sista samlingen för terminen gjorde vi en uppskattad bussutflykt till Hovs Hallar på Bjärehalvön. Åke Vad Jensen körde bussen och Nils Arvidsson bjöd på en fantastisk lunch på en grillplats med utsikt över blått hav och gula rapsfält.

Nu tar språkcaféet ett välbehövligt sommarlov. Men behoven av en samlingsplats kvarstår – och till hösten tar vi nya tag. Vi har precis fått besked från Länsstyrelsen att vi inte får något bidrag till verksamheten, så vi vet i skrivande stund inte i vilken omfattning det blir.