Nytt miljö- och kvinnoprojekt!

Nu startar vi ett nytt projekt i Voi. Målgruppen är framför allt ensamstående mammor, men även andra kvinnor får hjälp-till-självhjälp.

Samtidigt lanserar vi en miljövänlig spis i samarbete med ett företag i Nairobi.

Merparten av alla hushåll på landsbygden i Kenya och i mindre orter som t ex Voi lagar all mat på små grillar som eldas med grillkol eller ved, så kallade jikos på swahili.

Problemet med alla jikos är att de skapar en hel del miljöproblem. Träd skövlas för att bli kol, och matlagningen orsakar hälsofarliga utsläpp.

Dessutom kostar grillkolen mycket. Ett normalhushåll förbrukar ca 2000 kenyashilling (knappt 200 kr) i månaden. Det kan motsvara hela 15-20 procent av inkomsten.

Men det finns alternativ. Företaget Ecozoom i Nairobi tillhandahåller en miljövänlig jiko som förbrukar mindre än hälften så mycket grillkol som en traditionell jiko, och släpper ut upp emot 70 procent mindre utsläpp än an vanlig jiko.

Se gärna på filmen på YouTube om den miljövänliga spisen.

På bara 3-4 månader kan en sådan jiko betala sig, rent ekonomiskt.

Nu har fyra kvinnor i Voi fått var sin jiko för att testa om de håller vad företaget lovar. Om de gör det, ska ytterligare ett antal kvinnor få köpa var sin jiko på avbetalning, ensamstående mammor med barn prioriteras.

Se tidigare artikel om ensamstående mammor

Efter fyra månader är pengarna återbetalade – och nya grupper av kvinnor kan komma i åtnjutande av erbjudandet.

Visst är det genialiskt!

Dessutom testar vi solenergilampor från samma företag. Lamporna har en brinntid på åtta timmar på en dags uppladdning, och har dessutom en powerbank på 2600 mAh för att ladda mobiltelefonen.

I Voi kanske behovet av solenergilampor inte är så stort. De flesta hushåll har elektricitet och lamporna behövs bara vid strömavbrott (som ju inte är helt ovanligt). Men utanför stan kan solenergilamporna bli ett bra alternativ till fotogenlampor som ju också kostar pengar att driva och även skadar hälsan.

Vi har också fått möjlighet att hjälpa ett par andra kvinnor att betala skolavgifter och/eller få ett litet lån för att de ska kunna starta någon liten inkomstgenererande verksamhet.

Allt ihop är i sin linda – och vi återkommer om hur det går!

Jiko Bora faktablad