Ovanligt korkade förslag och beslut just nu

Kristdemokraterna föreslår att pengar som är avsedda för bistånd ska användas till att bygga fängelser i andra länder. Förslaget kom från Ebba Busch den 7 september. Förslaget skulle innebära att 1,8 miljarder kronor av det svenska biståndet används till att bygga fängelser. Dessutom vill KD använda ytterligare 400 miljoner kronor för att hyra platser i fängelserna där utländska medborgare ska sitta av sina straff.

Vad jag vet har inget annat parti uttrycka sitt gillande för förslaget, inte ens SD!

Förslaget skulle enligt KD ge en mer human fängelsevård och lindra trycket på de svenska fängelserna som är överfulla.

Förslaget föranleder många frågor. Framför allt om hur KD ser på bistånd och vad dessa pengar är avsedda för. Men också hur och var man ska bygga fängelser utomlands och kunna garantera att de ger en mer human fängelsevård för dem som placeras där. Länder som t ex Afghanistan och Somalia nämns, länder där man vet att misshandel och tortyr förekommer.

Sedan är frågan också vad som händer om Sverige överger den internationelle principen att brottslingar avtjänar sitt straff där de dömts och brottet begåtts. Det betyder ju rimligtvis att svenskar som sitter i utländska fängelser i så fall ska flyttas till Sverige. Om den ekvationen går plus eller minus, vet jag inte.

En annan sak som stör mig är att SIDA har beslutat sig för att upphöra med sitt humanitära partnerskap med kristna biståndsorganisationer, bland annat ACT Svenska Kyrkan och Svenska Missionsrådet (SMR), som man inte anser vara tillräckligt effektiva. Inom SMR:s familj ingår organisationer som Läkarmissionen, PMU och Erikshjälpen. Bara Svenska kyrkans biståndsverksamhet tappar 85 miljoner kronor om året.

– Det är ett dråpslag, säger Erik Lysén som är chef för ACT Svenska Kyrkan till Kyrkans Tidning.

Min egen erfarenhet är att de kristna organisationerna är väl så effektiva som många andra, bland annat för att de har verksamhet och kontakter gräsrotsnivå.

I stället för de kristna organisationerna vill SIDA satsa mer pengar på större internationella hjälporganisationerna som t ex Röda Korset. Som jag ser det är det tveksamt om de är mer effektiva i sin verksamhet är t ex Läkarmissionen och Erikshjälpen. Särskilt om man dessutom betänker att Svenska Röda Korsets generalsekreterare tjänade 95 000 kronor i månaden förra året!

Detta leder mig in till nästa skamfläck i det svenska biståndet. Tidningen Omvärlden skriver om biståndsmiljoner som går till chefers businessresor. Det handlar om den afrikanska organisationen AERC (African Economic Research Consortium) där SIDA 2019 var den näst största statliga bidragsgivaren. De fyra högsta cheferna i AERC tjänar i genomsnitt 1,3 miljoner kronor om året. Cheferna reser dessutom i businessklass och spenderar 30-40 miljoner kronor årligen i rese- och möteskostnader. Fram till förra året har SIDA sponsrat denna verksamhet med cirka 185 miljoner kronor.

Lite inkonsekvent agerande från SIDA, milt sagt.