Coronahjälp i Kenya

Officiellt är Coronasituationen i Kenya inte så allvarlig som i Sverige. Men det finns ett stort mörkertal och möjligheten att hantera en pandemi är starkt begränsad.

Myndigheternas förebyggande åtgärder än betydligt kraftfullare än i Sverige. Skolorna är stängda och det är bland annat utegångsförbud. Och som vanligt drabbar det allra mest dem som redan är svaga och utsatt.

Därför har vi beslutat oss för att pausa projektet med de ekologiska spisarna (det har för övrigt varit ganska stiltje en tid bland annat beroende på problem med leveranser) och i stället satsa på förebyggande åtgärder i Coronapandemin.

Målgruppen är dock den samma som tidigare; i första hand ensamstående mammor i Voi.

Vi börjar i liten skala utifrån de resurser vi har. Folkhälsoinstitutets rekommendationer i Sverige gäller även i Kenya. En av de viktigaste förebyggande åtgärderna är att tvätta händerna för att undvika att få eller föra smittan vidare.

Därför är tvål och vatten extra viktigt just nu. Och därför delar vi ut hinkar och tvål till utsatta människor i Voi, helt i överensstämmelse även med de kenyanska myndigheternas råd och rekommendationer.

Hittills har ett 30-tal familjer fått hjälp. Ansvarig för arbetet i Voi är Elinah Melita, som vi känt i ganska många år. Hon är själv ensamstående mamma och har varit engagerad i projektet med de ekologiska spisarna sedan starten.

För sin eget uppehälle driver hon en liten butik med grönsaker och andra dagligvaror, samt en kaffe-shop. På grund av restriktionerna i Kenya har dessa verksamheter i stort sett upphört. Elinah har därför erbjudit sig att som volontär utan lön köpa in och dela ut hinkar och tvål för vår räkning.

Hon skulle gärna även dela ut mat till de värst drabbade. Vi får se vad vi klarar av utifrån de resurser vi har.

Vill någon vara med och hjälpa till, går det att swisha ett bidrag till 0705-937128. Pengarna går oavkortat till projektet.