Vem kan man lita på?

Det finns så många förståsigpåare. Som verkar så självsäkra. Som påstår vad som är rätt och fel.

Men vad är sanning!

Ett exempel: Vi köpte nya vinterdäck och gick på den auktoriserade däckfirmans rekommendationer. Egentligen utan att kolla så mycket.

Eftersom jag är med i en Facebookgrupp som diskuterar frågor om det bilmärke vi har, och man där diskuterat just vinterdäck, så la jag ut en bild på vårt val.

Det blev en del förljdfrågor och ”likes”. Men också ett par besservissersvar, som t ex ”Perfekt i centraleuropa, livsfarligt i Sverige med däck anpassade för centraleuropeiska vinterförhållanden.”

Eftersom jag nu bor i centraleuropa (Skåne) så tog jag det med ro;-)

Sedan påstod någon att däcken till och med kunde vara olagliga: ”Problemet är att det är bara nordiska vinterdäck som är lagliga. Så skulle nått hända å polisen ser detta så kanske du stå där utan försäkring. Eller få ett häftigt avdrag”.

Efter lite kontroll (tack Google) kunde jag trots påståendena känna mig ganska lugn.

Bridgestone Blizzak LM 005 blev bäst i test i Auto Motor och Sport nr 22/2021. Testade i Lappland! Dessutom enligt tidningen överlägset bäst i södra Sverige med oslagbart bäst grepp på ”våta och underkylda kurvor, och framför allt slår Blizzaks bromsvärden konkurrenternas med mycket god marginal”.

Om man nu kan lita på medierna, förståss…..

Val av vinterdäck kan ju tyckas vara ganska harmlöst. Men det finns ju ganska sentida exempel på en värdsledare som blivit avtängd från sociala medier på grund av ”fake news”. För att inte tala om nyheter från diktaturer.

Inte heller kyrkan är en fredad zoon för falskhet och maktmissbruk. Ett fruktansvärt exempel är ju händelserna i Knutby, som nu aktualiserats igen i en TV-serie. Det är ofattbart och omöjligt att förstå hur ledare kan agera som de i församlingen i Knutby. Och det är ännu mer sorgligt för de oskyldiga som drabbas av detta; från början förmodligen uppriktigt sanningssökande människor,

Exemplen är allt för många.

En sak kan man i alla fall lära sig, antingen det gäller värdsliga eller andliga ledare. Att akta sig för dem som tar till maktmedel och drar uppmärksamheten till sig själva i stället för till Någon annan. En bra ledare delegerar ansvar och uppmuntrar andra att tänka fritt.

Man kan göra som Pilatus, två sina händer och retoriskt fråga sig: Vad är sanning?

Eller också söka Sanningen – och lyssna till den röst som säger att ”Sanningen ska göra er fria”. Och som själv påstår sig vara, inte bara sanningen, utan också vägen och livet.

Man kan också omformulera detta som en textförfattare skrev: Jesus är vägen till sanningen om livet!