Kraften i hjälp-till-självhjälp

Jag vet ju om att hjälp-till-självhjälp oftast är bästa sättet att hjälpa. Det är bättre att ge fiskeredskap än fisk till en hungrig fiskare.

Men jag har ändå inte riktigt förstått kraften i det. Det har inte gått upp för mig och blivit riktigt konkret innan nu när vi distribuerar grillarna till matlagning i Kenya.

Igår beställde vi ytterligare 50 grillar från företaget i Nairobi. De ska säljas i två nya områden förutom i Voi.

Ett litet räkneexperiment:
Man kan räkna med att varje spis sparar 100 kronor till hushållet per månad genom mindre förbrukning och kostnader av grillkol. 70 grillar innebär totalt 7000 kronor i sparade pengar per månad. Eller 84 000 kronor på ett år. År efter år!

Det är pengar som kan användas till att förbättra levnadsvillkoren för familjen, eller kanske till skolkostnader för ett barn under ett helt år. Utan att vi behöver samla in och skänka pengarna  från Sverige!

Dessutom innebär grillarna mindre utsläpp av koldioxid – och därmed bättre hälsa. Det finns rapporter som menar att röken från en traditionell grill i Kenya motsvarar ett paket cigaretter om dagen! Och i förlängningen tusentals dödsfall.

Mindre förbrukning av grillkol innebär också att träden får växa och göra nytta under lång tid i stället för att huggas ned och orsaka andra miljöproblem.

Dessutom kostar grillarna minimalt eftersom användarna (de flesta av dem i alla fall) köper grillarna. Grillarna säljs på avbetalning till något reducerat pris. Inga avgifter eller räntor tillkommer! Pengarna som sparas på grund av mindre utgifter för grillkol, går till att avbetala grillen. Så pengarna som används till inköpet av grillarna från första början, kan användas om och om igen.

Det låter nästan för bra för att vara sant. Men det är det inte!